Дейвид Ротшилд: Моят талант е безкрайното любопитство

Източник: www.gorichka.bg

Дейвид де Ротшилд е авантюрист, мечтател, иноватор, природозащитник, натуропат, наследник на голяма финансова империя, най-желан ерген, климатичен герой, и още много.

Самият той, обаче, описва себе си като човек със стабилно любопитство, който решава проблеми чрез вдъхновяващи истории. Неговото призвание е да бъде разказвач на истории – многопластови, със сюжет като на екшън филм, но по истински случаи, тези на неговите приключения.

Една такава история е за ‘невъзможната’ лодка от пластмасови бутилки, Plastiki – катамаран, построен с помощта на 12 500 2-литрови пластмасови бутилки, който изминава, с Дейвид на борд, 8 000 морски мили от Сан Франциско до Сидни. Историята започва с познатия скептицизъм и ‘ти си пълно луд’, но завършва с успешно приключение и хиляди хора вдъхновени да не се отказват от собствените си мечти.

 

 

The Plastiki Reaches Sydney

 

Дейвид е основател и на компанията Mpact, която помага на неправителствени организации да намерят правилния подход и глас, за да привлекат повече последователи и да бъдат по-ефективни в посланията си.

Направо не можахме да повярваме, че ще  го чуем на живо на digitalk 2013, а явно и късмета беше с нас, защото успяхме да му зададем и няколко бързи въпроса.

Горичка: Здравей Дейвид, страхотна презентация. Много ти благодарим, че ни отделяш от времето си. Разкажи ни, как се вдъхнови да бъдеш част от каузата за опазване на околната среда?

Дейвид: Основното е, че наблюдавах екологичното пространство като цяло и забелязах, че има много пречки да се навлезе в него, видя ми се много извратено да трябва да се премине през толкова много неща само за да се включиш. Къде да отида, как да получа разрешение, как намирам идеи, може би не ми хареса точно тази част – някой да ми казва какво искам и трябва да правя предварително, без да съм го открил сам и предизвикателството беше как да го направя по-приканващо, доброволно, водещо към решения, как да стане вдъхновяващо, а не депресиращо. За мен това беше най-голямото предизвикателство, как да предам моето послание, не да се концентрирам само върху една област, а да обхвана цялото, включвайки и социални теми и така да ги обединя, че да стане вдъхновяващо. Така стигнах до разказването на истории и въпросът беше как да се говори за тези страшни неща… какви да бъдат историите…

Горичка: Да не бъдат депресиращи истории, които никой не иска да чува повторно…

Дейвид: Точно така, това беше най-големият проблем, най-вълнуващият … предизвикателството…

Горичка: Знаем, че един от проектите преди Пластики е био ферма. Как и защо започна да се занимаваш с био земеделие?

Дейвид:  Да, моят първи, така да се каже, сблъсък с проблемите на околната среда, стана чрез природната медицина. Учех натуропатия, природна медицина, имахме и курсове за био земеделие в университета и така разбрах, че всичко е взаимно свързано и не можеш да разделяш здравето от  екологията, ние сме склонни  да разделяме нещата, образованието е една област, сигурността е друга… здравеопазването отделна, опазването на околната среда също, но всичко е една система и трябва да гледаме на него и да подхождаме като към система. Тогава разбрах, че ако променя това разделение, то ще ми се отплати и това е и една от причините да нямам организация, която е фокусирана само върху околната среда, а такава която се занимава с много области и се опитва да създава многопластови истории. “Пластики” беше история за океаните, за спасяване, за приключение, за дизайн, за боклук, за материали, за екипна работа.

david-sitting

Горичка: “Пластики”, сподели в презентацията си, е част от “Най-иновативни проекти за 2010″ на списание Тайм. Имаше ли хора и организации вдъхновени да създават нови неща след това?

Дейвид: Да, това, което е интересно за “Пластики”, е че то стана нещо като символ на мечтата – всичко е възможно и това е приложимо навсякъде. Това, което беше вълнуващо да се види, беше, как хората интерпретираха проекта, не просто като екологичен проблем на пластмасата в океана, а като иновационен, инженерен, научен проект, отключващ потенциал, формиращ общност и толкова хора изпратиха мейли, казаха, аз искам да бъда на такава лодка. Мисля, че не просто създадохме нов продукт, а нов начин на мислене, нова методология и това е най-вълнуващото. Сега “Пластики” намери друго поприще, където да развива идеята за споделена икономика на място, което има общности без нормален достъп до ресурси. Това ново място е в Далас в момента. Интересен град, защото има много богати и в същото време много бедни общности. Искаме да направим мост над пропастта и да покажем на хората, че има потенциал за развитие.

Горичка: Да имате малка общност там, която да работи…

Дейвид: Да, точно започнахме проекта с проучване на общностите в южната част на града, които нямат достъп до ресурса, който имат хората от северната част, затова ще използваме вдъхновението на “Пластики” и принципите на науката и маркетинга

Горичка: Да създадете работа за тях?

Дейвид: Да, да създадем работа и да създадем кампания, която да ги накара не  да чуят от какво имат нужда, а да разберат какво искат, защото иновацията често тръгва по обратния път, започва в лабораторията на някоя голяма корпорация и накрая на хората им казват ”вие имате нужда от това”, а те не са съгласни. Но ако ме научат на принципите на маркетинга, може би ще реша, че имам нужда точно от въпросните решения.

Горичка: Кой е следващият откачен, невъзможен проект, който планираш? Какво следва?

Дейвид: “Пластики” все още е предизвикателство, защото има много странични неща около него, още е опасно да не направим компромис с потенциала, който този проект има, защото знаете, когато започнете нещо ново, има опасност да забравите за старото, още използваме “Пластики” за повод за разговор. Но все пак ще споделя с вас следващата ми мечта, мисля за изграждането на нова структура около енергията и консумацията на енергия. Искам да стана изследовател на енергията, това ще е нов занаят. Не мога да ви кажа много все още, но мисля, че това ще е глобално приключение този път. Създаване на разговор за енергията и използване на приключението за ускоряване на иновациите.

Горичка: Използване на приключението за ускоряване на иновациите? Добро занимание. Благодарим ти много за интервюто!

Дейвид: И аз благодaря и успех!