Дървото на благодарността

В един от часовете на класа проведохме разговор за трайния спомен – случка превърнала се в спомен, който времето не може да заличи. Спомен, който може да преобърне живота ни, да ни накара да се замислим. Всичките ми съученици разказаха свои преживявания, спомени от своето детство. Случки забавни и не чак толкова се редяха. Едни биваха разказвани по-увлекателно, други не чак толкова. Моите съученици се стараеха да разкажат свой спомен, който да ни грабне.

Точно, когато сметнах, че всичко е разказано и ще започнем общи приказки, класната ни разказа свой спомен – спомен от нейното детство. Разказа ни за едно плодно дърво, подарено на  баба й от благодарност – ограмотила майката, на признателно момче.  Скромната жена написала затрогващо писмо до сина си. Това първо писмо оставило траен спомен в живота на момчето. Благодарност заслужена! Дървото расло и давало плод година след година. С първият откъснат плод всички в семейството си спомняли за благодарността на едно сиромашко дете. Детето преди години! Родителите  му са го възпитали като отговорна личност. Благодарността е важен момент  от възпитанието. От благодарност е подарено дръвче! Отгледано с любов, дърво винаги расте буйно и след време дава сянка на уморения човек и храна на гладния.

Хареса ми тази история. Всички слушахме и гледахме радостните очи на класната ни. Тя разбра, че сме проумели разказаното.

Роди се идея! Решихме да посадим няколко дръвчета и поставим началото на парк, който ще се разраства в годините.

Нашият випуск 2012/2014г. със специалност „Лесокултурни дейности“ поставихме началото на малкия парк. Следващите випуски ще го дообогатят – ще засадят нови и нови дръвчета и храсти. Парка ще се разраства и ще предлага красота на идните поколения. Сред новозасадените  дръвчета вградихме паметна плоча. Тя ще напомня след време за нашия замисъл.

Какво по- добро от това да поставиш началото на парка? Какво по-вълнуващо от това да превърнеш полянка в цветущ парк, на която всички ще се радват и ще отпочиват?

Е, ще е още по-добро и ако Вие посадите едно дръвче, може и в нашия парк!

Теодора Тодорова Христова – 9а клас, Професионална гимназия по селско стопанство „Свети Георги Победоносец“

Специалност „Лесокултурни дейности“, гр. Суворово, обл. Варна