За билките с любов

Ние сме ученици от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов”. Обучаваме се по специалността „Работник в озеленяването”. Идеята да участваме в конкурса ни хареса, защото професията ни е свързана с природата. Учим как се създават и поддържат  зелени площи. Какви растения – дървета, храсти и цветя, могат да се използват в тях. Освен че научаваме техните имена, разбираме как се произвеждат, как се засаждат и прехвърлят от едно място на друго, как се поддържат. Научаваме, как и кога цъфтят, какви са плодовете и кога се събират семената.  Много от практическите умения, свързани със специалността, които усвояваме, изпробваме и прилагаме в двора на нашата гимназия. Така на практика ние не само се учим, но създаваме и естетическата среда, в която прекарваме голяма част от времето си през деня. В двора са обособени различни зелени части: 

  • представителна – тя е разположена пред фасадата на гимназията;
  • „Парк – дендрариум” - разработен по проект на учители, преподаващи парково строителство и озеленяване. Изграден от ученици по специалността „Парково стройтелство и озеленяване”. Той служи за запознаване на учениците с различните дървета и храсти, които са разпространени естествено в нашата страна, чуждоземни видове, които вече са приспособени у нас, както към климата, така и към условията на средата;
  • Малък разсадник за производство на фиданки. Той съществува едва от две години и тепърва се разработва. Тази година в него са засадени фиданки от Благун, Цер, Горун, Източна туя и други;
  • Футболно игрище.

Всички зелени площи се поддържат преди всичко от учениците, които учат в гимнзията, както от нас, така и от други паралелки.

Миналата година решихме да си направим – Билкова градина. Разположихме я на малка площ, намираща се непосредствено до фасадата, където са работилниците по учебна практика.  Проектира я един от учителите ни по теория и практика - инж. М. Стаменов. Изграждането на градината премина през няколко етапа. Първоначално много добре почистихме площта от ненужната растителност, отпадъци и плевели...След тава риголвахме площта. Така оставихме почвата да си почине и да презимува, за да се напои с достатъчно влага, да измръзнат и унищожат плевелите и техните семена.  През пролетта отново прекопахме и премахнахме появилите се плевели. Последващата операция беше

раздробяване на буците и изравняване на терена. Постепенно започнахме да маркираме местата на отделните лехички, да очертаваме пътеките. Решихме да използваме само природосъобразни и подръчни материали. За настилка на леглата на пътеките поставихме пясък и върху него дребен чакъл. Отделните лехи очертахме с тухли, които взехме от съборена сграда в двора на гимназията. Постепенно започнахме да засаждаме растенията. Разсадите направихме сами в работилничка, в която през зимата произвеждаме част от растенията, необходими за лятото. Първата билка, която засадихме беше Мащерка – тя е една от най-използваните и разпространени в нашата страна. Всички знаем от малки, че като настинем и имаме кашлица, сиропа от Мащерка помага най-много. След това засадихме Мушкато, Невен, Лавандула, Розмарин, Градински чай, Босилек и много други растения.

В часовете по Ботаника сме учили тези растения. Сега отново си припомнихме, как изглеждат и научихме, при какви случаи се използват в народната медицина, козметичната и медицинска промишленост, кулинарното изкуство.

Ние знаем, че изграждането, поддържането и съхраняването на подобна билкова градина не е лесна работа, защото повечето от видовете, от които е изградена са едногодишни. Така всяка година е необходимо да се подновяват растенията в нея. Вярваме, че учениците, които ще дойдат след нас, също ще работят с желание и ентусиазъм тя да съществува винаги.

Тук сме описали само част от техните характерни особености и приложението им, което ще споделим.

МАЩЕРКА

Мащерката е многогодишно тревисто растение, което достига височина до около 20 см. Стъблата са пълзящи или приповдигнати. Листата са дребни с продълговато елипсовидна форма, срещуположни, приседнали.

Цветовете са дребни, ароматни, бледорозови до червени, събрани по върховете на стъблата в топчести съцветия. Цъфти почти през цялото лято. Плодът се състои от четири кълбовидни кафяви орехчета.

Ценен вид за получаване на различни полезни вещества. Мащерката е медоносно растение. Почти всички части на вида съдържат етерични масла, които се използват в парфюмерийната, козметичната, фармацевтичната промишленост и други производства.

ЛАЙКА

Едногодишно тревисто растение, силно разклонено. Високо около 60см. Листата са разположени последователно. Цветовете са кошничка, връхно разположени на дълга дръжка. Венчелистчетата бели, тичинките жълти. Силно ароматни. Използват се предимно цветовете. Намира приложение, като билка, в козметиката, фармациятаОтвара от Лайка се използва при главоболие, нервност, безпокойство. Регулира дейността на стомаха, облекчава възпалителни състояния на кожата, очите и много други полезни действия.

 

НЕВЕН

Едногодишно растение с разклонено стъбло, високо около 50см. Листата са едри ланцетовидни, покрити с мъх Цветовете са кошнички обагрени в жълто-оранжево, разположени по единично на върха на стъблата. Използват се цветовете, защото съдържат много полезни съставки, етерични масла. Прилага се предимно в медицинската  и козметичната промишленост, при възпаление на кожата, стомашни инфекции, действа успакоявщо на централната нервна система.   Мехлемът от невен е чудесен средство за лекуване на гъбички по краката. При контузии рани с кръвонасядания, рани от залежаване, отоци и разтеглени мускули се препоръчват компреси с тинктура от невен, разредена с преварена вода. 

ГРАДИНСКИ  ЧАЙ

Представлява храст  50—60 см висок. Стеблата изправени с многобройни облистени клонки, разперени, влакнести. Листата са срещуположни, назъбени, продълговати, грапави. Цветовете по 5—10 в пазвите на листата на горните прешлени. Венчето виолетовосиньо, розово или бяло, тръбесто двуустно. Плодът сух, разпадащ се на 4 орехчета.

Има противовъзпалително, антибактериално действие, стимулира кръвообращението, разширява кръвоносните съдове. Има отдавна  славата, че възстановява паметта в напреднала възраст

 

 

ЛАВАНДУЛА

Силно разклонен полухраст с многобройни възходящи или изправени стъбла. Цветоносните клонки са четириръбести, в основата гъсто облистени, нагоре с дълго безлистно междувъзлие и на върха с класовидно съцветие. Листата са срещуположни, приседнали, линейни, 2 - 6 см дълги и 2 - 6 мм широки, целокрайни, сивозелени. Цветовете са синьовиолетови, събрани по 6 - 10 в лъжливи прешлени, образуващи класовидни съцветия. Плодът при узряване се разпада на 4 орехчета. Цъфти юли - август.

Иползва се при простуда, изгаряния, рани, стресови състояния, безсъние, кожни язви, натъртвания, измръзвания, гъбички, главоболие, бронхит, нарушен сърдечен ритъм, пречистване на въздуха.

МУШКАТО

Многогодишно растения Българското название „мушкато“ е свързано с неговата непретенциозност, където и да го „мушнеш“, лесно се прихваща. На височина мушкатото обикновено достига до около 70-80 cm. Има мъхести, месести листа с бъбрековидна форма. Цветовете са на съцветие и са обагрени наистина във всевъзможни цветове – бяло, розово, лилаво, яркочервено и други. Има с преливащи се цветове, с пъстри листа, висящи, стърчащи... Селектирани са много видове и хибриди.

В народната медицина се използват листата на мушкатото. Имат лековито въздействие върху стомаха, бъбреците и белите дробове.  Ароматът му облекчава главоболие. От него бягат мухи, комари и други насекоми. Почти не боледува и не го нападат вредители. Според стари поверия пъди злите духове от дома.

БОСИЛЕК

Босилекът е едногодишно тревисто растение с характерен приятен аромат. Стъблото е 20 – 60 см високо, четириръбесто, разклонено от  основата. Листата са срещуположни, яйцевидни, рядко назъбени, с дълги дръжки. Цветовете са бели или розово-виолетови, разположени на групи по 6 в пазвите на листата. Плодът е сух и се разпада на 4 кафяфо-черни орехчета. Цъфти през юли и август.

Има антисептично, болкоуспокояващо, противовъзпалително действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на дихателните пътища, при умора и при депресия. В големи дози е отровен. Външно се използва за кожни обриви, отоци и при трудно заздравяващи рани. Полезен е и при подуване на стомаха.

РОЗМАРИН

Многогодишно тревисто растение с миризливи, вечнозелени, линейни листа. Расте в района на Средиземноморието. Достига 1,5 m  височина, рядко до 2 m. Листата са 2-4 cm дълги и 2-5 mm широки, зелени отгоре, отдолу бели с власинки. Цветовете са различни на цвят — бели, розови, морави, сини.

Освен като билка Розмаринът се използва и за подправка. Химичният състав на листата съдържат етерични масла, дъбилни вещества, смоли и други. Според редица научни изследвания той може да се използва и като консервант и като добавка за различни напитки. В медицинската, козметичната и парфюмерийна промишленост също има приложение.

Нашата паралелка - 10 Г клас, е специализирана за ученици със специални образователни потребности (СОП). Обучението ни е две годишно. Макар и със спечифични особености, ние работим с много желание и ентусиазъм. Радваме се, че можем да сме полезни за себе си и за обществото. Има някои операции, с които се справяме с голяма лекота, но някои ни затрудняват доста. Стараем се обаче и вярваме, че с времето, ще се научим да се справяме много добре. Надяваме се да се реализираме успешно. Най-важно за нас е това, че се научихме да пазим, да обичаме Природата. Видяхме колко усилия и старание са необходими, за да се създават зелените площи и още повече, за да се поддържат в добро състояние. Вярваме, че от тук натак ние ще гледаме на Природата, като на най-важната част от света, който ни заобикаля. Растенията ни дават красота, спокойствие и така необхомия чист въздух, от който всички се нуждаем.

Радваме се, че споделихме с Вас нашите умения, знания и реализацията на нашата Билкова градина.

Ученици от 10 г клас на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов” гр. Варна, специалност  „ Работник в озеленяването”

 

 

 

 

 

 

1. Георги Весков Бъркачев

2. Георги Младенов Тодоров

3. Димитър Асенов Димитров

4. Димитър Атанасов Митев

5. Йордан Емилов Михайлов

6. Пламена Христова Христова

7. Полина Венциславова Калоянова

8. Стоян Дончев Ангелов

9. Тодор Пламенов Цветков

Класен ръководител: инж. Елена Милчева