Фолклорни танци или урок по пермакултура

Казвам се Магдалина, живея във Франция. Бих искала да споделя с вас усещането, когато танцуваш фолклорни танци и начинът, по който те ни свързват със самите нас, с околните и с Живота. От една страна има, разбира се, самият танц, движението. Удоволствието да почувстваш ритъма, вихъра и лекотата. Сякаш тялото ти не е тежест, нито пречка. Сякаш изведнъж, дори това да е само за миг, тялото ти не е вече подвластно на земното притегляне. Сякаш тялото ти е само инструмент, да надминеш себе си и собствените си граници и ограничение, да вкусиш безтегловността, да се свържеш с... вихъра на самия Живот. Това тяло, такова, каквото е, младо или старо, грациозно или тромаво, е това, което наистина ни свързва с Живота, то е перфектната ти връзка с околните и със света и това е прекрасно.
Но има и друго, и то най-вече във фолклорните танзи, и то е възможността да танцуваш заедно с други хора. В някой от тези танци често сменяш партньора, с когото танцуваш, така, че на края на танца, ти си танцувал с почти всеки един от участващите. Тези танци ти позволяват да изпиташ удоволствието от човешкият допир, дават ти възможност да се докоснеш, да усетиш енергията, която протича през всеки един. Прекрасно е усещането, че всеки един от нас има чисто своя енергия, чисто свое излъчване, чисто свой начин на бъде, да присъства в този свят. И няма един човек, който да е като някой друг. Всеки е толкова безкрайно различен. Всеки е просто Единствен! И танцувайки, не с разумът, а с тялото си усещаш, че това разнообразие е невероятно богатство. И именно, защото всеки един от нас е толкова безкрайно различен, то той допринася с нещо наистина уникално за околните и за света. И всеки е на мястото си именно, защото е това, което е.
И последно, енергията на фолклорните танци е напълно специалнла. Танци, благодарение, на които се завихря особен вид енергия между участниците, между жителите на една общност. Чрез движенията и жесттовете на тези древни танци се изтъкава усещането за общност, за принадлежност към нещо общо. Благодарение на тези танци се сещаш и докосваш до други хора, свързваш се с уникалното в себе си и във всеки един, и се усещаш макар и за миг частичка от вихъра на Живота.

Магдалена, Франция