Една история, изпълнена с много любов и изобилие

Тръгвам от точката на спиралата на Играта на любопитните, за да Ви разкажа за двадесетина момичета и момчета от Детски център в гр. Златарица. Ученици са  от СОУ „Св. св. Кирил и Методий” в града ни. След училище и през свободното си време посещават центъра. Заниманията в него  са разнообразни. Участват в четири клуба –  „Млад градинар”, Хлебна къща „Св. Николай Мирликийски”, „Краевед” и клуб „Хоби”. С гордост можем да кажем,че ние сме ВТОРАТА ХЛЕБНА КЪЩА  в България  и приготвяме най – вкусните питки! Научихме се да месим, да печем в истинска пещ. И най – важното –  да споделим хляба. Важното е да имаш добро сърце и да помниш, че”никой не е по-голям от ХЛЯБА”. В началото на м. май репортери от БТВ направиха  филм за нашата  и габровската, първата Хлебна къща.
 В двора на къщата, където се помещаваме има градина и стопаните сме ние. Отглеждаме домати, пипер, краставици, картофи, лук, чесън, сладка царевица, цветя, като  копаем, сеем, садим, плевим и накрая си хапваме  – екологично чисти, без торове и хербециди зеленчуци. Ние  си ги произвеждаме  с любов и затова  се трудим неуморно.
    Участниците в Клуб”Хоби” изработват картички с различни техники на принципа „От нищо –нещо”.
     През летните месеци сформирваме и клуб „Млад краевед”, който изучава историята и забележителностите на нашия град. Така през 2012 година участвахме в конкурса „Дърво с корен” и се класирахме на второ място в България с трите ни  вековни черници, посадени от наши златарчани през 1634 година.
    Приятели, трудно  е да ви опиша нещо толкова обемисто като материя и толкова емоционално като преживяване. Влезте в нашата страница във Фейсбук  на detski_center /Детски център/ и ще можете да видите и други наши дейности.  А ако имате възможност, елате при нас! Ще ви нагостим с най – вкусните питки и с прясно откъснати от градината ни зеленчуци и плодове.
Стефка Николова, ръководител на Детски център при СОУ ”Св. св. Кирил и Методий”гр. Златарица