Хората обикнаха парка с неговите градини и глъчка и миналата година се изправиха в борба за неговото запазване

Здравейте,  Много се радвам на инициатива за вкусни био градинки в България. Вашият проект ме докосна лично, защото аз самата търсех  начин да съхраня и предам нататък обичта към земята,  грижата към нея и плодовете и.  Вярвам че най- подходящият начин да не губим връзката  между хората и земята е в събиране, запазване и споделяне на знанието на предходните поколения за грижата  и обичта към природата.  Успеха да запалим тази искрица в децата под формата на игра, нов модел  обучение  и грижа е знак за пожелана промяна в света около нас от нас самите.

Живях в Гърция, по конкретно Солун повече от  6 години.  През 2010 година се включих в организация на зеленчукови градини от градски тип в парка Караташу, под името ПЕРКА. Идеята на тази организация е  да се съхрани едно от последни зелени места в града под формата на градини от отворен тип в които се отглеждат различни зеленчуци,  овощни дръвчета  по биологично чист начин. Без употреба на изкуствени торове,  химикали,  механична  намеса  в обработката на земята и пр. Парка е  разположен върху територията на изоставена казарма, която за 10 години се бе превърнала в  тъмен, плашещ парк  с руини от сгради и съмнителни субекти обикалящи нощем.  Идеята  и реализацията ( до момента на 8 групови гради) на градините привлече хора в парка и постепенно  мястото се превърна в интересно място за срещи, семинари,  изложения и учебна дейност за близкото училище. В продължение на 3 години хората в квартала разпознават  парка, като място за личен допир и преживяване със земята, среда на непринудени социални контакти, пикник, разходки и множество инициативи. Хората обикнаха парка с неговите градини и глъчка и миналата година се изправиха в борба за неговото запазване срещу алчните планове на общината от една страна и на военните от друга, мястото да бъде застроено  в полза на едните и другите. Протестните действия на хората от ПЕРКА, подкрепени от живеещите в два съседни квартала, притиснаха  действащият кмет да се вслуша в желанието на електората му преди местните избори тази година.

През 2010 година се включих и в организацията ПЕЛИТИ на територията на цяла Гърция, която свързва производители  на територията на цялата страна в желанието има да отглеждат, сортират  и споделят  чисти сортове семена с цел запазване на редки сортове плодове, зеленчуци  и билки на територията на Гърция. ПЕЛИТИ организира веднъж годишно семинар  през пролетта с цел запознаване на хората с идеята за био земеделие и споделяне на нови умения, практики и семена с  хора заинтересувани от храната и здравето си. Семинарът се разраства всяко година и гости има от целия Балкански полуостров, Франция, Испания, Германия, Турция.  ПЕРКА  взе участие 2 поредни години с презентации по време на семинара, както и с осигуряване на разсади и семенца за обмяна.

През 2013 година и двете организации обърнаха специално внимание на децата и тяхната роля в бъдещето на тези инициативи.  Бяха  организирани две инициативи свързани с училищата на територията на цяла Гърция.

Една инициатива беше подета от ПЕЛИТИ, като на регионално ниво се провеждаха  еднодневни семинари с практически занимания с деца и родители за зеленчуковото разнообразие, избора между ГМО и сортови семена и важността на избора, който упражняваме всеки ден посягайки към вилицата. Практическите занимания за деца от 1-6 клас  придобиха невероятна популярност  сред учителите и сред родителите.

Другата инициатива беше подета от ПЕРКА , като бяха поканени първокласници  от училищата в квартала на практически занимая в зеленчуковите градини на парка Караташу. С помощта на учителите и родителите бяха посадени различни зеленчуци в обособена детска – зеленчукова градина под  формата на зелен занимателен урок.  Грижата за градинката бе делегирана на децата и родителите , които с удоволствие  и интерес се връщаха през уикендите да поливат  черидоматчета, чушки, марулки  и др. зеленчуци  и да участват  в често организираните през летния сезон  барбекюта на територията на парка.

Тази зима се прибрах в България, в родния си град – София.  Беше ми много мъчно да оставя градинката и досега с земята. Жално ми стана, че няма да съм производител на  зеленчуците които слагам на масата, когато готвя за приятели.  Имам баба, която живее в провинцията и гледа градина на 2 часа път от София. През 2014 съм решила да се включа активно в подготвянето на градината и отглеждането на зеленчуковите видове в нея. Ще покажа на  баба си на практика  отглеждането на продукцията  с много по-малко копане, плевене и поливане и без  да посещава  агрономската  аптека.  Споделяйки практични методи които  успях да усвоя в отглеждането на моята градина, както и с помощта на много съвети и видеа посветени на практики от пермакултурата.

Остана ми още едно желание, което за момента не е реализирано – да намеря начин да работя  с деца в насока към био земеделие в градска среда. Да мога да участвам с уменията си в инициативи насочени към създаване на едно друго отношение на децата към храната, земята и природата. Щастлива  съм че децата са много отговорни, старателни, търпеливи и грижовни към семенцата, към  жеста,  да дадат живот на тяхното първо доматче , бобче или цвете  в зелената част пред блока.

Михаела Царчинска е човека , на който съм благодарна, че ми показа Вашата дейност  в мрежата. С нея се познаваме от 7- 8 години, но не сме работили заедно до момента.  Тя е човека, който също така ме увлече по  пермакултурата, като система за устойчив начин на живот в хармония с природата.

През 2011 бях на два  семинара с насока към устойчив начин на живот и здравословно хранене. Първият семинар с трейнинг  беше проведен  в  рамките на 4 дни на тема:  Еко – глинени къщи.

Вторият семинар с трейнинг  беше проведен в рамките на 4 дни на тема :  Здравословна хранене, компостиране, зеленчукови градини и зимнина.

Десислава Танева